Pulpety z indyka

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1/2 kg mielonego mięsa z indyka20 dag leśnych grzybówszklanka bulionu grzybowego4 łyżki bułki tartej4 łyżki masłaczerstwa kajzerka1/2 szklanki mlekajajkocebula1/2 szklanki śmietany2 łyżki mąkisok z 1/2 cytrynylistek laurowy2?3 łyżki oliwysól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać grzyby, dusić pod przykryciem. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso wymieszać z grzybami, dodać odciśniętą z mleka bułkę, jajko, doprawić. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować pulpety. Obtoczyć w bułce. Usmażyć na reszcie masła, przełożyć do rondla. Do masła, na którym smażyły się pulpety, dodać mąkę rozprowadzoną bulionem. Wlać sok z cytryny, śmietanę, dodać listek laurowy. Doprawić, wymieszać. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos wlać do pulpetów. Dusić potrawę na małym ogniu jeszcze 15 minut. Polecam podawać z makaronem.

Pulpety z indyka, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia