Risotto z dynią

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

-2 łyżki oliwy z oliwek-2 szalotki, pokrojone w drobną kostkę-2 ząbki czosnku, posiekane-1 łyżeczka świeżego tymianku-1 ? szklanki ryżu Arborio-gruba sól i pieprz mielony-1/2 szklanki białego wytrawnego wina-900 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę-4 szklanki bulionu warzywnego-1 pęczek jarmużu, bez twardych pędów, pokrojony w paski-tarty parmezan, do dekoracji

Wykonanie:

-Piekarnik nagrzać do 400 st. C. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać szalotki i smażyć ciągle mieszając, do momentu, aż będą miękkie. Następnie dodać czosnek i tymianek, dokładnie wymieszać. Dodać ryż i podsmażać ciągle mieszając około 3 minut, doprawić solą i pieprzem.-Dolać wino i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie wino. Następnie dodać dynię i bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika, na około 20 minut. W momencie, kiedy ryż będzie ugotowany i wchłonie większość płynu potrawa jest gotowa do podawania. Dla dekoracji można posypać parmezanem.

Twoja opinia