Risotto z grzybami leśnymi
Składniki:
30 dag ryżu40 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)3 łyżki masła1/2 szklanki białego wina1/2 szklanki bulionu grzybowegopor10 dag startego parmezanu4 jajkapo łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorkusól, pieprz
Przygotowanie:
Mrożone grzyby rozmrozić. Por oczyścić i pokroić w krążki. Zeszklić na 2 łyżkach masła. Wsypać ryż i smażyć 2 minuty mieszając. Dodać grzyby wraz z płynem, wlać bulion, doprawić i wymieszać. Przykryć i gotować, mieszając, na małym ogniu około 15 minut. Gdy ryż będzie już prawie miękki, wlać cienką strużką wino i gotować jeszcze chwilę, aż ziarna wchłoną cały płyn. Jajka roztrzepać widelcem, dodać natkę, koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Na pozostałym maśle usmażyć rumiany omlet. Zdjąć z patelni, pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ryżu, posypać parmezanem i wymieszać.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje