Ryż kokosowy i wołowina z chili oraz bazylią

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? szklanki ryżu jaśminowego400 ml mleczka kokosowegogruba sól2 łyżki + 1 łyżeczka sosu rybnego2 łyżki + 1 łyżeczka sosu sojowego1 łyżeczka cukru1 łyżka oleju roślinnego3 ząbki czosnku, posiekane3 ostre papryczki chili (bez nasion), pokrojone w 5cm słupki1 ? kg mielonej wołowiny1 szklanka listków bazylii, lekko porozrywanych1 limonka, pokrojona na ósemki, do serwowania

Wykonanie:

W rondelku wymieszać ryż, mleko kokosowe, ? szklanki wody oraz ? łyżeczki soli. Całość przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż ryż będzie miękki, a cały płyn zostanie wchłonięty, czyli około 25 minut.Kiedy ryż jest już prawie gotowy, w małej miseczce należy wymieszać sos rybny, sos sojowy i cukier. W międzyczasie należy rozgrzać wok lub dużą głęboką patelnie, a następnie wlać na nią olej. Na rozgrzany olej na 15 sekund dodać czosnek oraz połowę chili. Następnie dodać wołowinę i stale mieszając oraz rozbijając drewnianą łyżką, podsmażać kilka minut, aż będzie mieć brązowy kolor. Po upływie tego czasu dodać mieszaninę z sosem sojowym, bazylię oraz pozostałe chili i starnnie wymieszać. Gotowe mięso podawać z ryżem kokosowym i kawałkami limonki.

Twoja opinia