Sałatka z kurczakiem, wiśniami i dressingiem z sera koziego

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Wiśnie są nie tylko do dżemów i ciast – te soczyste, rubinowe piękne czerwone letnie owoce są doskonałe do wielu dań w tym do sałatek.

Składniki:

? szklanki niskotłuszczowej kwaśnej śmietany? szklanki rozdrobnionego świeżego sera koziego2 łyżki świeżego szczypiorku, pociętego2 łyżeczki winnego octu białegogruba sól i pieprz mielony2 łyżki oleju roślinnego450 gram kotlecików z kurczaka1 główka sałaty masłowej, podartej na kawałki wielkości kęsa2 szklanki drylowanych wiśni, przeciętych na połowę? szklanki orzechów włoskich

Wykonanie:

W małej misce wymieszać: śmietanę, ser kozi, szczypiorek, ocet i 2 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, kurczaka doprawić solą i pieprzem. Smażyć partiami, po około 2-3 minut z każdej strony. Po usmażeniu cienko pokroić w poprzeczne paski. Sałatę podzielić między 4 talerze, posypać z góry kurczakiem, wiśniami i orzechami, dressing podawać obok.

Twoja opinia