Sałatka z wędzonym łososiem i boczkiem

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki maślanki? szklanki majonezu? szklanki mielonej szalotki3 łyżki posiekanego świeżego koperku1 łyżka świeżego soku z cytryny? łyżeczki grubej soliświeżo mielony pieprz10 pasków boczku1 główka sałaty masłowej lub ? główki sałaty rzymskiej, podartej na kawałki3 duże jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na mniejsze kawałki85 gramów płatów wędzonego łososia, podartych na mniejsze kawałki1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę

Wykonanie:

W miseczce starannie wymieszać maślankę, majonez, szalotki, koperek oraz sok z cytryny. Całość doprawić solą oraz pieprzem i przechowywać w lodówce przez 30 minut.Plastry boczku podsmażać na patelni przez około 5 minut z każdej strony, aż będzie on chrupiący. Odsączyć je na ręczniku papierowym i pokroi na mniejsze kawałki. Sałatę rozsypać na półmisku, na wierzchu ułożyć boczek, jajko, łososia i awokado, polać ? sosu. Doprawić solą oraz pieprzem i od razu podawać. Pozostałą 1/2 sosu podawać w oddzielnej miseczce.

Twoja opinia