Sernik truskawkowy
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie
Składniki:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego1/4 kostki masła1 i 1/2 szklanki cukru pudru6 jajekłyżka mąki ziemniaczanej5 dag rodzynek35 dag truskawek2 tabliczki białej czekolady (20 dag)sól5 łyżek śmietany kremówki3 łyżki galaretki z porzeczek
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z połową cukru, ucierając dodawać żółtka. Dodać ser i mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać do masy razem z rodzynkami, wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem, włożyć masę serową, piec ok. godziny w temp. 170°C. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić. Kremówkę ubić. Czekoladę stopić w rondelku, wymieszać z kremówką. Sernik ozdobić polewą. Galaretkę podgrzać, posmarować nią truskawki.
Sernik truskawkowy,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje