Sezamowy kurczak z sosem z czerwonego grejpfruta

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

4 piersi z kurczaka (około 600 gram)2 czerwone grejpfruty250 gram kapusty pekińskiej, pokrojonej wzdłużnie na 4 części6 pociętych na kawałki szalotekolej roślinny1/3 szklanki ziaren sezamu1 łyżeczka grubej soliświeżo mielony pieprz? łyżeczki oleju sezamowego

Do sosu:

2 łyżeczki oliwy z oliwek2 łyżki drobno posiekanej szalotki1 ? szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonych grejpfrutów? szklanki białego wytrawnego wina1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru

Wykonanie:

Rozgrzać piekarni do 190 st. C. Sezam podprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, około 2 minut, aż nasiona będą złote. Przełożyć na talerz. Kurczaka doprawić ? łyżeczki soli oraz odrobiną pieprzu. Obtoczyć kurczaka w nasionach sezamu. Grejpfruty wycisnąć do miski, unikając dostania się do niej jego pestek czy białych błonek. Odstawić.W małym rondlu rozgrzać oliwę, dodać szalotkę i dusić około 2 minut. Dodać wino i sok z grejpfrutów, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, aż płyn zredukuje swoją objętość o połowę, czyli około 20 minut.W innym rondlu umieścić ? szklanki wody, 1/2 szklanki sosu grejpfrutowego i imbir, doprowadzić do wrzenia. Dodać kapustę, posypać ? łyżeczki soli i gotować około 15 minut, aż będzie miękka. Skropić olejem sezamowym, zdjąć z ognia.W międzyczasie na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i obsmażyć, aż będzie złoty, około 3 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika i piec około 8 ? 10 minut. Po tym czasie na patelnie przelożyć kapustę oraz ? szklanki sosu grejpfrutowego i szalotki, podgrzać, dodać kurczaka. Podawać polane sosem.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.