Strudel z czerwoną kapustą
Składniki:
1 kg kapusty czerwonejduża czerwona cebula2 łyżki oleju2 łyżki cukruszczypta zmielonych goździkówłyżka octu winnegosól, pieprzszklanka mąki1/2 łyżeczki soli2 jajka2 łyżki oleju2 łyżki płynnego masła
Przygotowanie:
Ciasto: z mąki, soli, jednego jajka, oleju, 4 łyżek wody i masła zagnieść ciasto, uformować kulę, posmarować olejem, przykryć miską i odstawić na 30 minut. Z kapusty wykroić głąb i usunąć wierzchnie liście. Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, a potem na cienkie paski. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na gorącym oleju. Dodać kapustę i kilka łyżek wody, posolić i stale mieszając smażyć 40 minut. Kiedy kapusta będzie miękka, przyprawić pieprzem, goździkami, cukrem i octem. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, rozłożyć na serwetce, rozciągnąć palcami tak, aby było jak najcieńsze. Odkroić grubsze brzegi. Nadzienie ułożyć na cieście, ciasto zwinąć w strudel.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoto ok. 30 minut w temp. 200°C. Podawać do barszczu.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje