Suflet
Składniki:
20 dag groszku2 łyżki masła2 łyżki mąkiszklanka mlekasól2 łyżki parmezanugałka muszkatołowamąka do foremek6 białekszczypta cukru
Przygotowanie:
Groszek ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Osączyć, zostawić kilkanaście ziarenek, resztę zmiksować. Masło roztopić, wymieszać z mąką. Stopniowo dolewając mleko, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Posolić, dodać do zmiksowanego groszku, wsypać parmezan, gałkę, wymieszać i ostudzić. 4 foremki su etowe wysmarować masłem i oprószyć mąką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijać jeszcze chwilę, dosypując szczyptę cukru. Delikatnie wymieszać z masą groszkową i ziarnkami groszku, przełożyć do przygotowanych foremek. Piec 20?25 minut w temperaturze 200°C, aż się zrumieni. Podawać gorące z sałatką z pomidorów.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje