Szaszłyki z mięsa mielonego
Składniki:
? kg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego,1 jajko,1 pęczek dymki,2 ząbki czosnku,1 łyżka octu balsamicznego,? łyżeczki suszonego oregano,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżka soku z cytryny,? łyżeczki soli,pieprz,1 łyżka oleju.Patyczki do szaszłyków.
Przygotowanie
Mięso wkładamy do miski. Rozgniatamy widelcem. Wlewamy do niego sok z cytryny, ocet balsamiczny, sos sojowy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną dymkę, oregano, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę wprost do mięsa. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po schłodzeniu mięsa jeszcze raz je dokładnie mieszamy. Patyczki do szaszłyków zwilżamy wodą, by w piekarniku wytrzymały żar. Oblepiamy je mięsem i każdą porcję polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 10-15 minut.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje