Szybka potrawka z kurczaka
Składniki:
3 łyżki oleju roślinnego1/3 szklanki mąki pszennej2 czerwone papryczki chili, bez nasion, posiekane1 średnia cebula, posiekana4 ząbki czosnku, posiekane1 łyżeczka suszonego oreganogruba sól i mielony pieprz240 gram wędzonej kiełbasy z papryką i czosnkiem, podgotowanej, przekrojonej wzdłuż na pół, a potem na 2 cm kawałki1 kurczak z rożna (około 2 ? kg), bez skóry i kości, rozdrobnionychleb kukurydziany do podawania
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać mąkę i podsmażać ciągle mieszając około 5-7 minut, aż uzyska złoty kolor.Następnie dodać paprykę, cebulę, czosnek i oregano , doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i gotować mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut.Dodać 4 szklanki wody, kiełbasę, doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso z kurczaka, wszystko podgrzewać przez około 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z chlebem kukurydzianym.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje