Szybka zupa z soczewicy

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 łyżeczka oliwy z oliwek? małej cebuli, drobno posiekanej1 marchewka, drobno posiekana1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęgruba sól i mielony pieprz400 gr bulionu drobiowego? szklanki gotowanej soczewicy, wypłukanej i osuszonej2 łyżeczki czerwonego octu winnego

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, marchew, seler i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Po kilku minutach do garnka wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Na koniec dodać soczewicę i gotować kolejne 5 minut, aż zupa zgęstnieje. Przed podaniem wymieszać z octem i doprawić solą i pieprzem .

Twoja opinia