Tagine z kurczaka
Składniki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka1/3 szklanki oliwy3 ząbki czosnkupo szczypcie cynamonu, imbiru, kurkumysok z 2 cytryn2 cebule2 marchwiełyżka mioduszklanka bulionu drobiowego10 zielonych oliwek1/2 pęczka natki pietruszkisólpieprzszklanka kaszki bulgur
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski. 2/3 oliwy wymieszać z posiekanym czosnkiem, przyprawami, sokiem z 1 cytryny i zalać pokrojone mięso. Przykryć, odstawić na 1 godz. Cebule i marchew obrać, pokroić w plasterki. Na pozostałej oliwie usmażyć kurczaka, zdjąć z patelni i na pozostałym ze smażenia tłuszczu usmażyć warzywa. Wszystko razem przełożyć do rondla, dodać miód, wlać gorący bulion, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. Dodać oliwki, posiekaną natkę. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok. 5 minut. Kaszkę bulgur zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 30 minut, aż spęcznieje, wchłaniając cały płyn. Podawać z kurczakiem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje