Tagine z kurczaka

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

2 podwójne filety z piersi kurczaka1/3 szklanki oliwy3 ząbki czosnkupo szczypcie cynamonu, imbiru, kurkumysok z 2 cytryn2 cebule2 marchwiełyżka mioduszklanka bulionu drobiowego10 zielonych oliwek1/2 pęczka natki pietruszkisólpieprzszklanka kaszki bulgur

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski. 2/3 oliwy wymieszać z posiekanym czosnkiem, przyprawami, sokiem z 1 cytryny i zalać pokrojone mięso. Przykryć, odstawić na 1 godz. Cebule i marchew obrać, pokroić w plasterki. Na pozostałej oliwie usmażyć kurczaka, zdjąć z patelni i na pozostałym ze smażenia tłuszczu usmażyć warzywa. Wszystko razem przełożyć do rondla, dodać miód, wlać gorący bulion, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. Dodać oliwki, posiekaną natkę. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok. 5 minut. Kaszkę bulgur zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 30 minut, aż spęcznieje, wchłaniając cały płyn. Podawać z kurczakiem.

Tagine z kurczaka, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia