Tarta cytrynowa z bezą
Składniki:Ciasto:szklanka mąki,pół kostki masła,2 łyżki wodyMasa:5 jajek,5 cytryn,ok. 100 ml śmietanki 30%,szklanka cukru,łyżka mąki ziemniaczanej,Beza:Białka z jajek,8 łyżek cukru ,szczypta soli,
Przygotowanie:
CIASTO:
Mąkę wysypać na stolnicę. Pokrojone w małe cząstki masło dodać do mąki. Posolić odrobinę. Zagnieść kulę z ciasta i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do tarty wyłożyć ciastem. Włożyć do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec ok. 15 minut.
MASA cytrynowa:
Oddzielić białka od żółtek i białka odłożyć na bezę. Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogiel-mogiel i wlać śmietankę. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować razem. Z cytryn wycisnąć sok i powoli dodawać do masy jajeczno-śmietanowej. Następnie zmiksować i wylać na głęboką patelnię. Zagotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Gęstą masę wylać na ciasto.
BEZA:
Z białek, 8 łyżek cukru i szczypty soli ubić pianę. Wylać na nieco przestudzoną masę cytrynową i wsadzić na powrót do pieca. Bezę suszyć w temp ok. 150 stopni przez ok godzinę.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje