Tarta śliwkowa
Składniki:
1,5 opakowania ciasta francuskiego1,5 kg śliwek węgierek100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej50 g płatków migdałowych2 łyżeczki cynamonu1 opakowanie cukru waniliowego150 ml rumu1,5 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na 0,5 l mleka)0,5 l mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy na 120 stopni. Ciasto układamy w formie do tarty (trochę ciasta zostawiamy na ozdobienie wierzchniej warstwy tarty) na papierze do pieczenia; dokładnie wylepiamy brzegi, całość nakłuwamy dokładnie widelcem, przykrywamy papierem do pieczenie i równomiernie obciążamy suchą fasolą. Podpiekamy 8 – 10 min. W międzyczasie dzielimy węgierki na połówki, wyjmujemy pestki i wkładamy do naczynia z przykryciem, które nadaje się do kuchenki mikrofalowej. Śliwki dusimy pod przykryciem 5 – 7 min. Śliwki odsączany na durszlaku z nadmiaru soku, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i migdały oraz rum. Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale z nieco mniejszej ilości mleka (patrz składniki). Na podpieczone ciasto (bez górnego papieru do pieczenia i fasoli) wylewamy masę budyniową, a następnie warstwę śliwkową i wkład do piekarnika na 12 min.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje