Tarta z gruszkami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

CIASTO :szklanka mąki10 dag masłażółtkoszczypta solitłuszcz do formyNADZIENIE:4 gruszki2 łyżki masła2 łyżki cukru pudru10 dag gorzkiej czekolady200 ml śmietanyłyżeczka kakao

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Natłuszczoną formę do tarty wylepić dokładnie ciastem. Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, posypać grubą warstwą suchych ziaren fasoli lub ryżu. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Usunąć, papier i ziarna. Ostudzić. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Podsmażyć na maśle, przewracając na drugą stronę. Posypać cukrem pudrem. Podgrzewać jeszcze 2 minuty, aby wytworzył się karmel. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i ubić. Krem przełożyć na ciasto. Połówki gruszek poukładać na kremie.

Tarta z gruszkami, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia