Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:20 dag mąki10 dag masłajajkosólmąka do podsypaniaFarsz:cebulałyżka oleju50 dag świeżego szpinaku25 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol)100 ml śmietany2 jajkasólpieprz10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kule, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.

Farsz : cebule obrać, posiekać, poddusić na oleju. Szpinak przebrać, opłukać, osuszyć, poddusić chwile razem z cebulą. Ciastem wylepić formę na tartę, uformować brzeg, ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 180°C.

Ser pleśniowy pokruszyć, wymieszać ze śmietaną i jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażony szpinak ułożyć na cieście, zalać masą śmietanowo-serową. Posypać siekanymi orzechami włoskimi. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym, 4.7 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.