Tort czekoladowy
Składniki:
15 jajek1/2 kg Cukru Pudru15 dag kakao40 dag gorzkiej czekolady1/2 kostki masła75 ml spirytusu100 ml rumuskórka starta z pomarańczytorebka cukru waniliowego400 ml śmietany kremówkiwiórki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrowym, stopniowo dodając kakao. Białka ubić na pianę. Dodać do masy, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej pergaminem, piec 35 min w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na pół.
Krem: czekoladę stopić na parze, stopniowo dodając masło, cukier waniliowy i śmietanę. Cały czas mieszając wlać po trochu spirytus oraz rum, pod koniec dodać skórkę startą z pomarańczy. Lekko wystudzić
Krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem. Resztą kremu posmarować tort, część nałożyć do szprycy i dookoła zrobić wzorek. Udekorować wiórkami czekolady.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje