Tort czekoladowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

15 jajek1/2 kg Cukru Pudru15 dag kakao40 dag gorzkiej czekolady1/2 kostki masła75 ml spirytusu100 ml rumuskórka starta z pomarańczytorebka cukru waniliowego400 ml śmietany kremówkiwiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrowym, stopniowo dodając kakao. Białka ubić na pianę. Dodać do masy, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej pergaminem, piec 35 min w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na pół.

Krem: czekoladę stopić na parze, stopniowo dodając masło, cukier waniliowy i śmietanę. Cały czas mieszając wlać po trochu spirytus oraz rum, pod koniec dodać skórkę startą z pomarańczy. Lekko wystudzić

Krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem. Resztą kremu posmarować tort, część nałożyć do szprycy i dookoła zrobić wzorek. Udekorować wiórkami czekolady.

Tort czekoladowy, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia