Tort makowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

18 dag maku

8 jajek

2 żółtka

35 dag cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

bułka tarta albo mąka pszenna

1/2 cytryny

15 dag masła

1 szklanka mleka

1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób wykonania :

Przygotować ciasto:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny oraz trzykrotnie zaparzony i trzykrotnie zmielony mak.Białka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej porcjami dodawać mąkę ziemniaczaną i pianę z białek, delikatnie wymieszać, następnie wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180?C.

Przygotować krem:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać. Mleko zagotować, pół szklanki wlać do masy, starannie mieszając. Powstałą masę wlać do reszty mleka i zagotować, cały czas ucierając (można ubijać trzepaczką lub mikserem). Masło utrzeć oddzielnie, dodając porcjami wystudzoną masę.

Ciasto przekroić na dwa krążki, posmarować je częścią masy, a pozostałą pokryć boki i wierzch tortu. Można przybrać skórką pomarańczową, orzechami lub innymi bakaliami.

Tort makowy, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia