Tort Pavlovej
Składniki:
4 białkaszklanka cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczeniałyżeczka octu winnegołyżka bardzo zimnej wody2 szklanki bitej śmietanykieliszek likieru Cointreaułyżeczka soku z cytryny40 dag truskaweklistki melisy
Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. Nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pod koniec masę wymieszać z łyżką lodowatej wody i octem. Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem, lekko natrzeć masłem spód i brzegi. Zewnętrzną stronę tortownicy zanurzyć w lodowatej kąpieli. Do tortownicy przełożyć masą z białek (można za pomocą szprycy do kremów), tworząc niewielki brzeg. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130° C. Po upływie 20?30 minut zmniejszyć temperaturę do 100° C i suszyć bezę 3?4 godziny, aż wierzch lekko stwardnieje. Bitą śmietanę wymieszać z likierem i sokiem z cytryny. Truskawki umyć, osuszyć i obrać. Bezę ułożyć na paterze, Wypełnić bitą śmietaną, truskawkami i melisą.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje