Tort Pavlovej

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

4 białkaszklanka cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczeniałyżeczka octu winnegołyżka bardzo zimnej wody2 szklanki bitej śmietanykieliszek likieru Cointreaułyżeczka soku z cytryny40 dag truskaweklistki melisy

Przygotowanie:

Białka ubić na pianę. Nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pod koniec masę wymieszać z łyżką lodowatej wody i octem. Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem, lekko natrzeć masłem spód i brzegi. Zewnętrzną stronę tortownicy zanurzyć w lodowatej kąpieli. Do tortownicy przełożyć masą z białek (można za pomocą szprycy do kremów), tworząc niewielki brzeg. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130° C. Po upływie 20?30 minut zmniejszyć temperaturę do 100° C i suszyć bezę 3?4 godziny, aż wierzch lekko stwardnieje. Bitą śmietanę wymieszać z likierem i sokiem z cytryny. Truskawki umyć, osuszyć i obrać. Bezę ułożyć na paterze, Wypełnić bitą śmietaną, truskawkami i melisą.

Tort Pavlovej , 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.