Tort czekoladowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

400 gram niesolonego masła1 szklanka niesłodzonego kakao w proszku1 szklanka wrzącej wody1 szklanka kwaśnej śmietany3 szklanki mąki pszennej? łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody3 ? szklanki cukru4 duże jajka5 dużych białek5 łyżeczek czystego ekstraktu z wanilii1 łyżka syropu kukurydzianego

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie 20 centymetrowe okrągłe brytfanki wysmarować masłem, spody wyłożyć pergaminem, a boki oprószyć kakao.Do miski wrzucić kakao i dodać do niego 1 szklankę wrzątku, starannie wymieszać, aby kakao się rozpuściło i dodać do miski ze śmietaną. W drugiej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. W kolejnej dużej misce za pomocą miksera ubić masło i 2 ? szklanki cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie na przemian dodawać mąkę z dodatkami i mieszaninę z kakao. Starannie wymieszać i dodać 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Jednolitą masę podzielić między dwie brytfanki, wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.W żaroodpornej misce umieszczonej w kąpieli wodnej wymieszać 1 ? szklanki cukru, 5 białek i syrop kukurydziany. Podgrzewać stale mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałą 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i wymieszać. Ostudzone ciasta wyjąć z brytfanek, zdjąć pergamin i ułożyć na półmisku przekładając ? masy z białek. Całość dookoła posmarować pozostałą ? masy.

Twoja opinia