Tort z lukrem czekoladowym

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 szklanka kakao w proszku, plus więcej do posypania? szklanki mocnej kawy, parzonej1 szklanka mleka, w temperaturze pokojowej2 i ? szklanki mąki tortowej1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1 ? szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej2 ? szklanki cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii4 duże jajka o temperaturze pokojowejlukier czekoladowy *

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie tortownice o średnicy 20 centymetrów wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem, odstawić. Przesiać kakao do garnka z gorącą kawą z mlekiem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, wodę i sól, odstawić. Do drugiej miski wrzucić masło i ubijać za pomocą miksera na puszystą masę stopniowo dodając cukier i ekstrakt z wanilii. Następnie dodawać kolejno jajka i mieszaninę z kakao, mieszać do dokładnego połączenia. Dodać do masy przesiane suche składniki i ponownie zmiksować do całkowitego połączenia. Gotowe ciasto rozdzielić równo między dwie brytfanki. Wyrównać górę w razie potrzeby i wstawić do piekarnika. Piec około 30 ? 35 minut. (Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbić drewniany patyczek w środek ciasta, jeżeli jest suchy po wyjęciu to ciasto jest gotowe.) Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w brytfankach przez 15 minut. Następnie cienkim nożem odciąć brzegi ciast od brytfanek, wyjąć je i odstawić do całkowitego wystygnięcia na około 1 godzinę. Przy pomocy ząbkowanego noża wyrównać wierzchy ciast. Na paterze ułożyć jeden spód ciasta i posmarować go ? lukru czekoladowego. Przykryć drugim ciastem i lekko docisnąć. Całe ciasto posmarować pozostałą ? lukru.

lukier czekoladowy *

Składniki:

3 ? szklanki cukru pudru1 szklanka niesłodzonego kakao w proszku12 łyżek masła, w temperaturze pokojowej? szklanki mleka, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać masło, mleko oraz wanilię. Wszystko starannie wymieszać, aż masa będzie gładka.

Twoja opinia