Tostada z sałatką z kurczaka

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 kukurydziane tortille3 łyżeczki oliwy z oliwek? szklanki startego sera Monterey Jack? małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę? łyżeczki chili w proszku1 ząbek czosnku, posiekany1 pierś z kurczaka z rusztu , pokrojona na kawałkigruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz1 łyżka soku z limonki? główki sałaty, rozdrobnionej1 pomidor, bez nasion, drobno posiekany1 avocado, obrane i pokrojone w małą kostkęświeża kolendry, do serwowania

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na blasze położyć obok siebie 4 tortille posmarowane z obu stron delikatnie olejem. Piec, aż będą złote i chrupiące, około 10 minut. Podzielić sera pośród wszystkie tortille i z powrotem włożyć do piec na kilka minut, aż ser się rozpuści. Wyjąć z piekarnika i odstawić.Na dużej patelni rozgrzać jedną łyżeczkę oleju, dodać czerwoną cebulę i smażyć, aż zmięknie. Następnie dodać chilli w proszku i czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Dorzucić kurczaka oraz szklankę wody, doprawić solą i pieprzem. Gotować często mieszając, do momentu, aż kurczak jest ciepły, a woda wyparuje. Dodać jeszcze 1 łyżeczkę soku z limonki, starannie wymieszać i zdjąć z ognia.W dużej misce wymieszać sałatę z jedną łyżką soku z limonki, solą i pieprzem. Dodać do tego kurczaka, wymieszać i rozdzielić między wszystkie tortille, na wierzchu położyć pomidory, awokado i kolendrę. Podawać od razu.

Twoja opinia