Udka kurczaka z brązowym ryżem i warzywami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek4 udka z kurczaka bez skórygruba sól i pieprz mielony1 duża cebula, pokrojona na ?ósemki?2 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki2 średnie marchewki, pokrojone na kawałki1 liść laurowy1 szklanka brązowego ryżu

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Zmniejszyć ogień, na patelnię dodać cebulę oraz seler i dusić do miękkości. Następnie dodać marchew, liść laurowy, ryż i 1 ? szklanki wody. Wszystko starannie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, dodać kurczaka i gotować około 40 ? 45 minut, do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Odstawić pod przykryciem na 10 minut przed podaniem.

Twoja opinia