Vitello tonnato – cielęcina z sosem z tuńczyka

Czas: do 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: średnie

 

SKŁADNIKI:

 

1.5 kg zadniej cielęciny1/2 łyżeczki rozmarynu1 szklanka białego wytrawnego wina3 ząbki czosnku sos: 2 puszki tuńczyka w oleju1 szklanka majonezu1/2 szklanki oliwy2 łyżki soku z cytryny2 łyżki kaparów1 łyżka musztardy1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Cielęcinę natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z solą i odrobiną rozmarynu. Resztę czosnku pokrój w plasterki. Mięso ponacinaj, w otwory wsuń czosnek i rozmaryn. Ułóż w brytfannie, podlej winem, piecz 2 godziny w temp. 160 st.Zrób sos: zmiksuj tuńczyka z czosnkiem, kaparami, wlewaną powoli oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj musztardę i majonez, przypraw. Sosem polej plastry cielęciny. Podawaj na zimno.

 

Vitello tonnato - cielęcina z sosem z tuńczyka, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia