Wegetariańska lasagne z trzema serami
Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki3 ząbki czosnku, drobno posiekane3 łyżki oliwy z oliwekgruba sól i świeo mielony pieprz1 żółtko jajka1 ? szklanki chudego ser ricotta1 paczka makaron lasagne200 gram świeżej mozzarelli, rozdrobnionej? szklanki startego parmezanu
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Blenderem rozdrobnić pomidory na puree. Na dużej głębokiej patelni doprowadzić do wrzenia pomidory, czosnek i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować, aż zgęstnieje (około 12 minut). W międzyczasie w średniej misce wymieszać żółtko, ricottę, ? łyżeczki soli i ? łyżeczki pieprzu. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić ? sosu pomidorowego, na to położyć 1 warstwę makaronu lasagne (połamać, jeżeli nie pasuje) oraz ? mieszaniny ricotty. Ułożyć w ten sam sposób jeszcze 3 warstwy makaronu, wierzch posypać mozzarellą i parmezanem. Lasagne piec 30-35 minut, aż jej wierzch będzie złoty. Odstawić na 10 minut przed podaniem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje