Wieprzowina smażona z ryżem

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego2 jajka, lekko roztrzepane2 łyżki + ? łyżeczki sosu sojowego1 ząbek czosnku, zmielony1 łyżka świeżego imbiru, obranego i zmielonego1 pęczek szalotki, białe i zielone części oddzielone i pokrojone na cienkie plasterki225 gram mielonego mięsa wieprzowego2 marchewki, obrane i drobno pokrojone? szklanki mrożonego groszku2 szklanki ugotowanego białego ryżu2 łyżki octu ryżowego

Wykonanie:

W woku lub dużej głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. W małej miseczce starannie wymieszać jajka i ? łyżeczki sosu sojowego. Całość wylać na patelnię i rozprowadzić cienką warstwą. Smażyć około 1 minutę , gdy jajka się zetną przełożyć na talerz i pokroić na mniejsze kawałki lub paski.Na patelnie ponownie wlać 1 łyżkę oleju, gdy całość się nagrzeje dodać czosnek, imbir oraz białe części dymki i podsmażać stale mieszając przez około 30 sekund. Dodać wieprzowinę i podsmażać kilka minut, stale mieszając aż zbrązowieje. Po kilku minutach dodać marchew, groszek oraz ryż i starannie wymieszać. Gdy całość się zagrzeje dodać jajko, 2 łyżki sosu sojowego oraz ocet i po raz kolejny starannie wymieszać. Podawać posypane pokrojona dymką.

Twoja opinia