Wołowina pieczona z dynią, czerwoną kapustą i marchewką

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

2 kg antrykotu wołowego bez kości, związanegogruba sól i pieprz mielony900 gram dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę3 średnie marchewki, pocięte na 6cm kawałki450 gram czerwonej kapusty, bez głąba, pociętej na ?ósemki?4 gałązki tymianku2 łyżeczki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 220st. C. Wołowinę oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do płytkiego naczynia do pieczenia tłuszczem do góry. Do dużej miski wrzucić dynię, marchew, kapustę, tymianek oraz olej, doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszane warzywa ułożyć dookoła mięsa. Piec około 40 minut, aż mięso i dynia będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika przykryć szczelnie folią i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać od razu.

Twoja opinia