Wołowina po Kantońsku

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

500g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki150g kiełków fasoli mung250g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki2 łyżki sosu sojowego1,5 łyżki sosu ostrygowego2 łyżeczki mąki kukurydzianej2 łyżeczki cukru3 łyżki oleju roślinnego2 łyżki półwytrawnego sherry

Przygotowanie:

W średniej misce mieszamy następujące składniki: cukier, mąkę kukurydzianą, sos sojowy , połowę ?sherry? oraz wołowinę. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.

W woku podgrzewamy połowę oleju, po czym smażymy cebulę, aż nabierze złoto brązowego koloru, następnie przekładamy do osobnego naczynia. Do tego samego woka wlewamy resztę oleju i smażymy wołowinę partiami, aż zbrązowieje. Usmażoną wołowinę polewamy resztą ?sherry?, dodajemy kiełki oraz cebulę. Podgrzewamy nie przestając mieszać, gdy całość będzie wymieszana i gorąca, chińska potrawa jest gotowa do podania. Można podawać z ryżem lub makaronem.

Wołowina po Kantońsku, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia