Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

gruba sól i mielony pieprz6 łyżek masła450 gram pieczarek, pokrojonych na grube plasterki? szklanki mąki pszennej3 szklanki mleka400 gram bulionu z kurczaka? szklanki białego wytrawnego wina3 szklanki tartego parmezanu? łyżeczki suszonych liści tymianku450 gram makaronu linguine, przełamanego na pół1 kurczak z rożna, bez skóry, rozdrobniony (około 4 szklanek mięsa )300 gram mrożonego groszku, rozmrożonego i odsączonego

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W dużym garnku z grubym dnem roztopić 2 łyżki masła, dodać grzyby, sól oraz pieprzem i podsmażać przez około 10 minut. Przełożyć do miski i odstawić. W tym samym garnku stopić pozostałe 4 łyżki masła, dodać mąkę i mieszać do dokładnego połączenia, po jednej minucie stopniowo zacząć dodawać mleko, bulion i wino ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać 2 szklanki parmezanu i tymianek, doprawić solą oraz pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać sos, kurczaka, groszek i grzyby. Starannie wymieszać, przełożyć do dwóch miseczek żaroodpornych i posypać parmezanem. Zapiekać w piekarniku przez 25- 30 minut. Odstawić na 10 minut przed podaniem.

Twoja opinia