Zapiekanka serowa
Składniki:
300 g makaronu kolanka2 i 1/2 szklanki chudego mleka 0.5% tłuszczu3 łyżki oleju rzepakowego1/4 szklanki mąki1 łyżeczka solipo 1/2 łyżeczki papryki w proszku i mielonej gorczycy150 g pokrojonego na cienkie paseczki sera cheddar120 g startego parmezanu200g drobno pokrojonej szynki gotowanej2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć makaron i przyrządź go zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym odsącz.Gdy makaron będzie się gotował, do rondla o grubym dnie wlej mleko, olej, wsyp mąkę, sól, paprykę i gorczycę. Na średnim ogniu roztrzep wszystko na gładka masę i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia i domieszaj cheddar, połowę parmezanu oraz szynkę.Dodaj makaron i całość dobrze wymieszaj, po czym przełóż potrawę do dużego żaroodpornego naczynia.Połącz bułkę tartą z pozostałym parmezanem. Posyp nimi potrawę i piecz na złoty kolor przez 20-25 minut. Podawaj gorące.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje