Żeberka duszone z kapustą
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek1 kg żeberek wieprzowychgruba sól i świeżo zmielony pieprz1 duża cebula, drobno posiekana1 kg kiszonej kapusty1 ząbek czosnku, posiekany? szklanki octu jabłkowego1 łyżeczka kminku, opcjonalnie200 gram młodych ziemniaków, pokrojonych na plasterki o grubości 0,5 cm
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju. Żeberka hojnie obsypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na złoty kolor, około 3 minut z każdej strony. Wyjąć i przełożyć na talerz.Zmniejszyć ogień, do garnka dodać pozostałą łyżkę oleju, rozgrzać i wrzucić cebulę, kapustę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać około 10 minut ciągle mieszając. Zwiększyć ogień, dodać ocet, kminek i 1 i ? szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.Po upływie tego czasu do garnka z powrotem dodać wieprzowinę i gotować kolejne 10-15 minut.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje