Ziemniaki zapiekane w mleku

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

5-6 dużych ziemniaków1 szkl. mleka2 łyżki masła4 listki laurowe1.5 łyżeczki pieprzu ziołowego1 łyżeczka kurkumy (niekoniecznie)

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki dokładnie umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry. Piekarnik nagrzej do 220°C. Dużą blachę do pieczenia wysmaruj obficie masłem i poukładaj na niej ziemniaki tak, aby jak największą powierzchnią przylegały do blachy. Posyp wszystko przyprawami, a listki laurowe wciśnij pomiędzy plasterki ziemniaków. Wstaw blachę do piekarnika. Po 5-7 minutach, kiedy ziemniaki od spodu lekko się przyrumienią, zalej je połową mleka i duś przez 20 minut. Po tym czasie mleko wyparuje, a ziemniaki znowu się zarumienią. Wtedy wlej resztę mleka, posyp ziemniaki łyżeczką soli i duś jeszcze przez 20 minut – do czasu, aż mleko wyparuje, a ziemniaki będą miękkie. Podawaj na kolację z mizerią lub inną sałatką ze śmietaną.

 

Ziemniaki zapiekane w mleku, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia