Żółty ryż z kurczakiem i warzywami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kurczak (1,5 ? 2 kg), pocięty na 10 częścigruba sól i pieprz mielony2 łyżeczki oleju roślinnego1 mała cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę1 łyżeczka mielonej kolendry? łyżeczki mielonej kurkumy? łyżeczki nasion kminku1 ? szklanki długoziarnistego ryżu3 szklanki różyczek kalafiora1 szklanka mrożonego groszku2 ? szklanki bulion z kurczaka lub wody

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kawałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym i doprawić solą oraz pieprzem. W żeliwnym garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na talerz i odstawić. Na patelnię dodać cebulę, czosnek i ziemniaki. Podsmażać ciągle mieszając, aż ziemniaki będą rumiane, a cebula przezroczysta. Wymieszać z kolendrą, kurkumą, kminkiem i ryżem i podsmażać minutę. Na patelnię wlać bulion, dodać kalafiora oraz groszek, doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć kurczaka skorą do góry, doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelną przykrywką i umieścić w piekarniku. Piec około 25-30 minut, aż ryz wchłonie cały płyn. Odstawić na 5 minut przed podaniem.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.