Zupa Krem z cukinii ze świeżą miętą

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek1 średnia cebula, drobno posiekana1 mały ząbek czosnku, rozgniecionygruba sól1 ? kg cukinii, pokrojonej w poprzek na cienkie plasterki1 ? szklanki bulionu drobiowego2 łyżki liści mięty, posiekanych

Wykonanie:

W średnim garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i ? łyżeczki soli. Podsmażać ciągle mieszając około 2 minut. Dodać cukinię i podsmażać kolejne kilka minut. Całość zalać bulionem i 1 szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, przez około 12minut. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu, zmiksować zupę na puree, wymieszać z miętą i doprawić solą do smaku. Podawać natychmiast posypane listkami mięty.

Twoja opinia