Zupa grzybowa
Składniki:
0,5 niedużego selera1 korzeń pietruszki3 marchewki5 średnich ziemniakówbiała część średniej wielkości pora25 dag świeżych mieszanych grzybów1 duża cebula150 ml śmietany 181 łyżka mąki2 litry wody3 łyżki olejusól, pieprzkostka wołowa lub warzywnaew. wegeta do smaku
Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać. Seler i marchew pokroić w kostkę i zalać wodą. Dodać pietruszkę w całości. Posolić, przykryć i gotować ok. 20 minut. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i zeszkić na oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w półplasterki grzyby i usmażyć razem. Pod koniec smażenia wszystko doprawić solą i pieprzem. Do garnka z gotującymi się warzywami dodać obrane i pokrojone w cząstkę ziemniaki, plastry pora oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki zaczną się robić miękkie, przełożyć do zupy podsmażone grzyby. Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną, a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu. Zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany w połączeniu z gorącą zupą. Grzybową doprawić do smaku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje