Zupa rybna

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 plastry boczku, pokrojone w poprzek na 3cm kawałki1 duża cebula, drobno posiekana2 średnie marchewki, przekrojone wzdłuż na połowę , a następnie na cienkie plasterki850 gram krojonych pomidorów z puszki450 ml soku z małży1 ? kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na 5cm kawałki? łyżeczki suszonego tymianku450 gram oskórowanych filetów z tilapii , pokrojonych w 5 cm kawałkigruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku z grubym dnem, smażyć boczek, aż zbrązowieje. Łyżką cedzakową wyjąć boczek z garna, przełożyć na talerz i odstawić. Do garnka dodać cebulę i marchew, podsmażać do miękkości około 10 minut. Dodać pomidory z sokiem, sok z małży i 1 ? szklanki wody. Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i tymianek, zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 15 minut. Do garnka włożyć tilapię i gotować jakieś 3-5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem i posypać boczkiem. Podawać od razu.

Twoja opinia