Zupa szpinakowa z makaronem Soba
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego340 gram grzybów shiitake , pociętych na cienkie plasterki4 dymki, oddzielone zielone części o białych i pocięte poprzecznie na cienkie plasterki1 ząbek czosnku, przeciśniętych przez praskę1 łyżka świeżego imbiru, obranego i posiekanegogruba sól800 gram bulionu drobiowego140 gram makaronu Soba (japoński makaron gryczany)1 pęczek liści szpinaku, pokrojonych2 łyżki soku z limonki1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać grzyby, białą część dymki, czosnek oraz imbir, podsmażać wszystko przez około 6-8 minut, często mieszając. Całość zalać bulionem i 3 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać makaron Soba i gotować 5 minut. Po upływie tego czasu dodać szpinak i gotować przez 1 -2 minuty. Na koniec dodać sok z limonki i sos sojowy. Podawać zupę bardzo gorącą, posypaną na wierzchu zieloną częścią dymki.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje