Zupa z brokułami i kukurydzą

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 plastry boczku, pokrojone na 2,5 cm kawałki1 średnia cebula, posiekana? szklanki mąki pszennej850 gram bulionu drobiowego1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę1 brokuł (około 450 gram), łodyga obrana i pokrojona na cienkie plasterki, reszta rozerwana na różyczki30 gram mrożonych ziaren kukurydzy? łyżeczki suszonego tymianku1 szklanka mlekagruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:

Do dużego garnka włożyć boczek i podsmażać, aż będzie chrupiący. Łyżką cedzakową przełożyć na talerz i odstawić. Do garnka dodać cebulę i podsmażać, aż będzie miękka. Dodać mąkę i starannie wymieszać. Następnie wlać bulion, wrzucić ziemniaki, wymieszać i gotować około 10 minut. Dodać brokuły, kukurydzę, tymianek i mleko. Gotować kolejne 10 minut, aż brokuły będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane boczkiem.

Twoja opinia