Zupa z chrupiącą tortillą

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

do zupy1 ? kg udeka z kurczaka, bez skóry420 gram bulionu drobiowego1 papryczka jalapeno, pokrojona w kostkę6 kukurydzianych tortilli3 łyżki oleju roślinnegosól

do dekoracji150 gram żółtego sera , startego4 duże szalotki, pokrojone na cienkie plasterki1 zielona papryka, pokrojona w kostkę1 awokado, bez pestki, obrane i pokrojone w kostkę? szklanki gałązek kolendrylimonka, pocięta na ósemki

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W dużym garnku wymieszać kurczaka, bulion, papryczki jalapeno i 8 szklanek wody, doprowadzić do wrzenia. Przykręcić i gotować, do momentu, aż udka nie będą surowe, czyli około 20-30 minut. Po ugotowaniu przenieść na talerz i odstawić do ostygnięcia. Tortille posmarować z obu stron olejem, układać jedna na drugiej, przekroić stos na pół, a następnie w poprzek na paski. Ułożyć paski na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut na złoty kolor, czasami podrzucając. Wywar z gotowania kurczaka przecedzić przez gęste sito i wlać do garnka, dodać rozdrobnionego kurczaka (bez kości). Do miseczek wlać zupę wraz z kurczakiem, z wierzchu posypać paskami tortilli. Podawać udekorowane wybranymi dodatkami.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.