Zupa z czerwonych owoców
Składniki:
25 dag wiśni25 dag truskawek2 szklanki czerwonych porzeczek bez szypułekkawałek skórki z cytryny8 łyżek cukru2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki mąki ziemniaczanej4 łyżki śmietanyszczypta cynamonu
Przygotowanie:
Porzeczki zagotować z 1 i 3/4 szklanki wody i 3 łyżkami cukru, przetrzeć przez sito. Wiśnie opłukać, osączyć i wydrylować. Truskawki opłukać, osączyć i usunąć szypułki. Połowę owoców włożyć do rondelka, dodać skórkę z cytryny, wlać przecier z porzeczek. Gotować na małym ogniu 5 minut, zmiksować. Garnek zdjać z ognia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody. Wlać do zupy, mieszając ponownie zagotować. Dołożyć resztę cukru i pozostałe owoce (kilka odłożyć do dekoracji) i gotować jeszcze 5 minut. Zupę przyprawić sokiem z cytryny. Wlać do miseczek, porcje przybrać kleksem śmietany i świeżymi owocami, oprószyć cynamonem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje