Zupa z pulpecikami mięsnymi
Składniki:
2 kromki białego chleba, bez skórek? szklanki mleka200 gram mielonego mięsa wieprzowego200 gram mielonego mięsa wołowego? szklanki cebuli, drobno posiekanej1 ząbek czosnku, posiekany? szklanki suszonych porzeczek2 łyżki świeżego oregano, drobno posiekanegogruba sól i świeżo zmielony pieprz1 łyżeczka oliwy z oliwek700 gram bulionu drobiowego1 główka sałaty, pokrojonej na kawałki420 gram fasoli z puszki, wypłukanej1 mała suszone papryczka chili, rozkruszona
Wykonanie:
Chleb namoczyć w mleku przez 2 minuty. Dokładnie wycisnąć, aby usunąć nadmiar wilgoci. W dużej misce wymieszać mięso, nasączony chleb, cebulę, czosnek, porzeczki i oregano. Doprawić solą i pieprzem, starannie połączyć i uformować malutkie pulpeciki. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażać klopsiki przez około 12 minut ze wszystkich stron na złoty kolor. W garnku doprowadzić do wrzenia bulion, zmniejszyć ogień i dodać klopsiki, fasolę, sałatę escarole i chili. Całość gotować około 5 minut. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje