Zupa z soczewicą, kiełbasą i jarmużem

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżeczki oliwa z oliwek230 gram kiełbasy2 łodygi selera naciowego, pokrojone na cienkie plasterki1 średnia cebula, pokrojona w średnią kostkę? szklanki suszonej soczewicy6 filiżanek bulionu z kurczaka200 gram jarmużu (twarde pędy usunięte), pokrojony na 2cm kawałkigruba sól i mielony pieprz2 łyżeczki czerwonego octu winnego

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę,. Dodać kiełbasę, rozdrabniać ją łyżką i smażyć na złoty kolor przez około 5 minut. Dodać selera oraz cebulę i dusić kolejne kilka minut. Następnie dodać soczewicę, bulion i ? szklanki wody. Całość doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć ogień i dusić około 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać jarmuż, doprawić solą i gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem wymieszać z octem, solą i pieprzem.

Twoja opinia