Azjatycka zupa z groszkiem cukrowym

Składniki:

gruba sól i mielony pieprz230 gram makaronu ryżowego850 gram bulionu drobiowego1 kawałek świeżej trawy cytrynowej (7,5 cm), rozbity1 kawałek świeżego imbiru (2,5 cm), obrany i pokrojony na zapałki2 połówki piersi z kurczaka(200 gram), bez skóry i kości , pokrojone w poprzek na cienkie plasterki250 gram groszku cukrowego, przekrojonego na połowę2 łyżki soku z limonki1 limonka, pokrojona na ósemki? szklanki świeżych liści mięty

Wykonanie:

Makron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. W garnku wymieszać bulion z kurczaka, trawę cytrynową imbir i 3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10minut. Korzystając z sitka o drobnych oczkach odcedzić wywar i wlać z powrotem do garnka. Dodać kurczaka oraz groszek cukrowy i gotować około 5-10 minut, aż kurczak i groszek będą miękkie i ugotowane. Zupę zdjąć z ognia, dodać sok z limonki i doprawić solą oraz pieprzem. Makaron włożyć do miseczek i zalać zupą. Podawać posypane listkami mięty z kawałkami limonki obok.