Żurek
Składniki:
40 dag włoszczyzny2 grzyby suszone2 cebule2 ząbki czosnku20 dag wędzonego boczku20 dag białej kiełbasy8 jajek przepiórczych2 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego1/2 l kwasu na żurłyżka smalcumajeraneknatka pietruszkisólświeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać, umyć, dość grubo pokroić. Grzyby namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać pokrojone grzyby, pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem około 35 min. Wywar przecedzić. Grzyby włożyć z powrotem. Boczek i kiełbasę podsmażyć na smalcu wraz z majerankiem i cebulą. Wszystko dodać do wywaru, gotować jeszcze ok. 10 minut. Wlać kiszony żur, dodać roztarty czosnek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać z jajkami i natką.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje