Kalyan Restauracja Indyjska

Aleja Stanów Zjednoczonych 32WarszawaPolska

  • Informacje
  • O nas
  • Menu
  • Jak trafić?
  • Galeria
  • Panorama 360°
  • Wydarzenia
    i promocje
  • Rezerwuj stolik
  • Zeskanuj kod, aby zapisać wizytówkę w telefonie.
telefon:
(22) 404 92 39; + 48 502 042 134
e-mail:
restauracja@kalyan.pl
kuchnia:
indyjska
typ lokalu:
restauracja
przedział cenowy:
od 20 do 40 zł
godziny otwarcia:
Pon: 12:00 - 22:00 Pt.: 12:00 - 22:00 Sob. - Niedz.: 13:00 - 22:00
Obsluga platnosc kartaObsluga kelnerskaUdogodnienia dla niepelnosprawnychWiFiDania wegetarianskieMiejsce przyjazne dzieciomMozliwosc rezerwacjiLatwo dostepny parkingLokal dla niepalacychLokal klimatyzowanyDostawa na telefonRealizacja zamowien na wynosPiwoOtwarta kuchniaMiejsce na przypięcie roweruHappy HourWino

Nasza restauracja nazywa się Kalyan, co w sanskrycie oznacza cos dobrowróżbnego, pomyślnego, pięknego. Mieścimy się na Pradze Południe w Aleji Stanów Zjednoczonych 32, w pobliżu malowniczego Kanałku Gocławskiego.

Nasz kucharz ma na imię Raj i pochodzi z Nepalu. Specjalizuje się w kuchni indyjskiej, ale ma też doświadczenie z kuchnią tajską, dlatego w menu znalazły się (jak narazie) dobre tajskie zupy (tom yum, tom kha) .

Właścicielami restauracji są Ewa i Jijesh.

Ewa o sobie: Jestem absolwentką indologii w katedrze orientalistyki UW. Odbyłam też roczne stypendium na południu Indii, na Uniwersytecie Kerala Kalamandalam, gdzie uczyłam się tradycyjnego tańca indyjskiego bharatanatyam. Moja praca magisterska polegała na tłumaczeniu i analizie fragmentu sanskryckiego Traktatu o teatrze (Natjaśastry), a dotyczyła języka gestów (głównie dłoni) w tradycyjnym teatrze indyjskim.

Jijesh o sobie: Z wykształcenia jestem inżynierem elektroniki i telekomunikacji. Po przyjeździe do Polski zdecydowałem się jednak na rozpoczęcie własnej działalności. Razem z Ewą postanowiliśmy spróbować sprzedawać indyjskie lunche w biurach. Ja gotowałem – ona je rozwoziła. Z naszą orientalną kuchnią byliśmy ciekawą alternatywą dla „pana kanapki”. Zawsze staraliśmy się, żeby nasza kuchnia była zdrowa, dlatego nasze jedzenie było „chudsze” niż u wielu indyjskich kucharzy. Pocztą pantoflową roznosiła się wieść o nas i zdobywaliśmy coraz szerszy krąg zainteresowanych. Dzięki naszym wiernym klientom udało nam się po trzech latach działalności mobilnej, otworzyć restaurację Kalyan.

Dziekujemy wszystkim za wsparcie, postaramy się tak jak do tej pory – być jak najbliżej potrzeb naszych Gości.

Kalyan Restauracja Indyjska, 4.8 out of 6 based on 515 ratings

Zupy

DAAL SHORBA - zupa z soczewicy 9 zł
TOMATO CREAM - krem z pomidorów z liśćmi świeżej kolendry 8 zł
SPINACH CHANTARELLE - kurki w szpinaku 10 zł
TOM YUM VEGETABLE SOUP - warzywa na pikantno-kwaśnym wywarze 9 zł
TOM YUM CHICKEN/SHRIMPS SOUP - kurczak/krewetki w ostro-kwaśnej zalewie 10/13 zł
MURGH/MUTTON SHORBA - rosół z kury lub baraniny 9/13 zł
TOM KHA KAI - mleko kokosowe, kolendra, galanga, kurczak 10 zł
TOM KHA KUNG - mleko kokosowe, kolendra, galanga, krewetki 14 zł

Przystawki wegetariańskie

SAMOSA (2 SZT.) - chrupące pierożki nadziewane ziemniakami i groszkiem 10 zł
MIX VEG PAKORA - mix warzyw w chrupiącej panierce 8 zł
PANEER PAKORA - indyjski biały ser podawany w chrupiącej panierce 10 zł
ONION BHAJI - krążki cebuli w chrupiącej panierce z soczewicy 8 zł
PANEER TIKKA - kawałki sera marynowane w indyjskich przyprawach, grillowane w piecu tandoor 14 zł
VEG SHASHLIK - marynowane warzywa grillowane w piecu tandoor 15 zł
ALOO TIKKI - smażone kotleciki ziemniaczane z indyjskimi przyprawami 8 zł

Przystawki mięsne

CHICKEN SAMOSA (2 SZT.) - chrupące pierożki z kurczakiem i ziemniakami 12 zł
KEEMA SAMOSA (2 SZT.) - chrupące pierożki z zielonym groszkiem i mięsem mielonym z indyka 10 zł
CHICKEN PAKORA - smażone kawałki kurczaka w panierce z soczewicy 10 zł
CHICKEN POLLIPOP (6 SZT.) - skrzydełka kurczaka w chrupiącej panierce 12 zł
CHICKEN TIKKA - marynowane kawałki kurczaka grillowane w piecu tandoor 15 zł
MALAI KEBAB - kawałki piersi kurczaka w łagodnej marynacie jogurtowo-orzeszkowej 18 zł
GREEN CHICKEN - grillowane w piecu tandoor kawałki piersi kurczaka w marynacie miętowo-szpinakowej 18 zł
MUTTON SHISH KEBAB (3 SZT.) - szaszłyki z mielonego mięsa z baraniny marynowane w indyjskich przyprawach, podawane na gorącym półmisku 18 zł
FISH PAKORA - smażone kawałki ryby w panierce z mąki z soczewicy 15 zł
TANDOORI PRAWNS (6 SZT.) - marynowane krewetki black tiger, grillowane w piecu tandoor 25 zł

Sałatki

BRINJAL PANEER SALAD - smażone plastry bakłażana i ser paneer na liściach sałaty 12 zł
ALOO CHANA CHAT - ziemniaki, cieciorka, sok z cytryny, cebula, kolendra, pomidor 10 zł
TOMATO GREEN SALAD - sałata lodowa, cebula, pomidor, ogórek 7 zł
CHICKEN TIKKA SALAD - kawałki grillowanego kurczaka na liściach sałaty z prażonymi nerkowcami 15 zł
MUTTON ZOYLA SALAD - smażone plastry baraniny w zieleninie 18 zł

Dania wegetariańskie

DAAL MAKHNI - czarna soczewica w maślano-pomidorowym sosie 18 zł
SHASHI PANEER MASALA - kawałki sera paneer w maślano-pomidorowym sosie ze zmiksowanymi nerkowcami 18 zł
PANEER TIKKA MASALA - grillowany ser paneer w słodkim sosie z mieszanką przypraw barbecue tandoori oraz kawałkami papryki 19 zł
PALAK PANEER - ser paneer w sosie szpinakowym 19 zł
ALOO PALAK - ziemniaki w sosie szpinakowym 19 zł
ALOO GOBI - ziemniaki i kalafior w gęstej masali 18 zł
BENGAN BARTHA - siekany bakłażan w sosie pomidorowym 18 zł
VEG MANCHURIAN - pulpety z warzyw w sosie sojowym 20 zł
MIX VEG KORMA - mix świeżych warzyw w sosie z pastą z nerkowców 18 zł
MUSHROOM MATAR - pieczarki i zielony groszek w sosie z nerkowcami i pomidorami 18 zł
CHANA MASALA - cieciorka w sosie pomidorowym ze świeżymi liśćmi curry 18 zł
LADIES FINGERS MASALA - okra w sosie cebulowo-pomidorowym 22 zł
MALAI KOFTA - panierowane serowe kulki w sosie z pastą z nerkowców 20 zł

Ryby i owoce morza

FISH CHETINAD - filet z ryby w łagodnym sosie z mleczkiem kokosowym 25 zł
KASHMIRI FISH MASALA - filet z ryby w sosie curry, z pastą czosnkowo-imbirową 25 zł
SHRIMPS SHASHI MASALA - krewetki w sosie pomidorowym ze zmiksowanymi nerkowcami 28 zł
CHILI GARLIC SHRIMPS MASALA - krewetki w sosie z czosnkiem i cytryną 28 zł
MIX SEAFOOD CURRY - kalmary, małże, krewetki koktajlowe, ośmiornica w sosie czosnkowo-imbirowym 25 zł
KALYAN SPECIAL PRAWNS (8 SZT.) - pieczone krewetki black tiger, pieczone warzywa w sosie mughlai 38 zł

Dania z baraniną

MUTTON DAAL GOSHT - kawałki baraniny z żółtą soczewicą 26 zł
MUTTON KORMA - baranina w kremowym sosie z pastą z nerkowców 26 zł
MUTTON SAAG - baranina w szpinaku 26 zł
MUTTON ROGAN JOSH - baranina w sosie cebulowo-pomidorowym w stylu kaszmirskim 26 zł
MUTTON MADRAS - kawałki baraniny z cebulą, papryką i ze świeżą zieloną chili 26 zł
MUTTON BHINDI - baranina z okrą w sosie pomidorowym 28 zł

Dania z kurczakiem

BUTTER CHICKEN - kawałki kurczaka w maślano-pomidorowym sosie ze zmiksowanymi nerkowcami 22 zł
CHICKEN CURRY - kawałki piersi kurczaka w sosie curry 22 zł
CHICKEN TIKKA MASALA - grillowane w piecu tandoor kawałki kurczaka w sosie na bazie pomidorów, cebuli, kolendry; ze słodką papryką 22 zł
CHCKEN KORMA - kawałki kurczaka w kremowym sosie z pastą z nerkowców 23 zł
CHICKEN MADRAS - kawałki kurczaka w pikantnym sosie curry z czosnkiem i zieloną papryczką chili 23 zł
CHICKEN JALFREIJI - kawałki piersi kurczaka w sosie z kozieradką i papryką 23 zł
CHICKEN VINDALOO - kawałki kurczaka w bardzo pikantnym pomidorowym sosie z papryką chili i octem winnym 23 zł
CHICKEN SAG - kawałki piersi kurczaka w szpinaku 22 zł
MURGH METHI - kawałki piersi kurczaka w sosie na bazie cebuli, pomidorów, imbiru i czosnku; z ziarnami i liśćmi kozieradkii 23 zł
CHICKEN MANCHURIAN - kawałki piersi z kurczaka w panierce w sosie sojowym 22 zł
CHICKEN KERALA -kawałki piersi z kurczaka w sosie z mlekiem kokosowym i świeżymi liśćmi curry 22 zł

Dania z ryżem biriyani

PLAIN RICE - gotowany ryż basmati 5 zł
JEERA RICE - smażony ryż basmati z kminkiem 7 zł
LEMON RICE - smażony ryż basmati z kurkumą i sokiem z cytryny 7 zł
CASHEW RICE - smażony ryż basmati ze smażoną cebulą i prażonymi nerkowcami 7 zł
SAFFRON RICE - ryż basmati z szafranem 10 zł
VEGETABLE PUALO - smażony ryż basmati z warzywami 12 zł
CHICKEN HYDERABADI BIRIYANI - smażony ryż basmati w indyjskich przyprawach z kawałkami kurczaka 18 zł
MUTTON BIRIYANI - smażony ryż basmati w indyskich przyprawach z kawałkami baraniny 20 zł

Dania na gorącym półmisku

KALYAN SPECIAL SIZZLER - krewetki black tiger, kawałki kurczaka, baraniny - marynowane w indyjskich przyprawach, grillowane w piecu tandoor 40 zł
MIX SEA FOOD SIZZLER - marynowane małże, kalmary, ośmiornice, krewetki, koktajlowe, grillowane w piecu tandoor 30 zł
PRAWNS SIZZLER (6 SZT.) - krewetki marynowane w indyjskich przyprawach i jogurcie, grillowane w piecu tandoor 30 zł
MIX VEG SIZZLER - mieszanka warzyw marynowanych w indyjskich przyprawach, grillowanych w piecu tandoor 25 zł
PANEER SIZZLER - marynowane w indyjskich przyprawach i jogurcie kawałki sera paneer, grillowane w piecu tandoor 25 zł
MUTTON SIZZLER - kawałki baraniny marynowane w jogurcie i indyjskich przyprawach, grillowane w piecu tandoor 30 zł
CHICKEN SIZZLER - kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i indyjskich przyprawach, grillowane w piecu tandoor 27 zł
MIX MEAT SIZZLER - kawałki baraniny i kurczaka marynowane w jogurcie i indyjskich przyprawach, grillowane w piecu tandoor 35 zł

Indyjski chleb

CHAPATHI - placek z mąki razowej atta 4 zł
TANDOOR ROTI - placek z indyjskiej mąki razowej pieczony w piecu tandoor 5 zł
PANEER PARATHA - placek razowy nadziewany serem paneer 8 zł
ALOO PARATHA - placek razowy z ziemniakami 8 zł
PLAIN NAAN - placek pszenny z pieca tandoor 6 zł
BUTTER NAAN - placek pszenny z pieca tandoor z masłem 7 zł
GARLIC NAAN - placek pszenny z pieca tandoor z czoskiem i masłem 8 zł
PESHVARI NAAN - placek pszenny z rodzynkami, migdałami i serem paneer 10 zł
COCO NAAN - placek pszenny z wiórkami kokosowymi 7 zł
wejście do restauracji z boku budynku, około 200 metrów od parkingu
parking "za szlabanem"
przystanek:
Spalinowa 02
linia:
158, 521
przystanek:
linia:
Niestety w tym momencie, ten lokal
nie posiada żadnych wydarzeń i promocji.

Twoja opinia