Makaron z boczkiem i groszkiem
Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
3 cebulki dymki2 łyżki masła2 ząbki czosnku40 dag wędzonego boczkupaczka mrożonego groszkułyżeczka suszonego oregano50 dag makaronuoliwa10 dag twardego sera (np. parmezan)sólpieprz
Przygotowanie:
Cebulki obrać, posiekać, zeszklić na maśle na dużej patelni. Czosnek obrać, drobno posiekać. Boczek pokroić w paski, dodać do cebuli i usmażyć, aż będzie chrupiący.Włożyć (nierozmrożony) groszek i dusić 5?8 minut. Dodać czosnek. Przyprawić oregano, solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, osączyć. Wrzucić do boczku z groszkiem, skropić 2 łyżkami oliwy, wymieszać. Trzymać na ogniu jeszcze około 2 minut. Ser zetrzeć na tarce, posypać potrawę na talerzach tuż przed podaniem.
Makaron z boczkiem i groszkiem,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje