Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie
Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 piersi z kaczki3 saszetki herbaty IRVING Owoce Leśne2-3 łyżki konfitury z borówek10 mrożonych malin50 g masła2-3 łyżki oliwy3 łyżki octu balsamicznego8 owoców jałowcaGałązka rozmarynupieprzsól
Przygotowanie:
Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min. na patelnię wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście minut. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.
Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje