Cielęcina w pomarańczach
Składniki:
Cielęcina pokrojona w cienkie plastry 250g,2 marchewki,2 pomarańcze,3 łyzki stołowe sosu sojowego chińskiego,2 łyżki stołowe wina ryżowego,1 łyżka stołowa brązowego cukru,1 łyżka stołowa ziaren białego sezamu,1 łyżka stołowa obranego i startego korzenia imbiru,1 łyżka stołowa mąki z manioku (ewentualnie mąki kukurydzianej),1 cebula,oliwa
Przygotowanie:
Z sosu sojowego, wina ryżowego, startego imbiru, brązowego cukru, soku z 2 pomarańczy i startej skórki z 1 pomarańczy sporządzamy marynatę. Mięso kroimy w kosteczki i marynujemy przez 6 godzin. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Smażymy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę przez 3 minuty. Dodajemy mięso, smażymy przez 5 minut. Dodajemy ziarna sezamu, marchewkę ,wlewamy pozostałą marynatę wymieszaną z 1 łyżką stołową mąki z manioku. Smażymy przez około 20 minut do miękkości marchewki i mięsa.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje